søndag den 24. februar 2013

Klimaproblematikken

Klimaproblematikken:
Problemstillingen:
Hvorfor er klimaproblematikken ikke løst endnu?
Det høje ressourceforbrug i den rige del af verden er en trussel mod klimaet. Ikke alle lande er enige om hvordan klimaproblematikken skal håndteres og løses. Problemet er, at der bliver brugt langt flere ressourcer, end Jorden kan nå at regenerere.
Jorden kan have kurs mod en fire graders temperaturstigning i dette århundrede. Det er to grader mere end forskerne hidtil har varslet, og det vil få konsekvenser for naturen. Endnu en grund til, at problematikken ikke er løst. Der er stor usikkerhed omkring fremtiden og klimaets udvikling. Der er både skeptikere og optimister med vidt forskellige holdninger med stor uenighed.
Generelt så stiger den globale population og vi bliver flere mennesker på Jorden. Desto flere vi er, desto større påvirkning har mennesket på klimaet. Vi er altså flere til at påvirke og ændre det klima vi lever i. Dermed vil antallet af forbrugere stige og produktionen med dem. Hvor skal man sætte ind for at rede klimaet? Det er et spørgsmål mange stadig spørger og derfor er den ikke løst. Hvad skal gøres?
Begrund problemstillingens relevans og aktualitet.
Den er relevant netop fordi den er aktuel. Det omhandler vores fremtid og hvordan vi skal gribe klimaet an. Hvad skal vi gøre for at kunne overleve? Det omhandler i bund og grund overlevelse og at verdenslederne skal vælge den vej vi må tage for at klare os og leve videre. De rige landes industrialisering og ressourceforbrug er i høj grad ansvarlig for den store CO2-udledning, men det er de fattige lande, der betaler den højeste pris. Skævheden skyldes, at mange fattige lever i de områder, som bliver mest påvirket af klimaændringerne.
Redegør for de centrale geofaglige sammenhænge, der knytter sig til problemstillingen.
De geofaglige sammenhænge omhandler klimaet og naturgeografien. Over hele verden forandrer klimaet sig. Vejret bliver voldsommere og mere ekstremt, og fører til både tørke og konsekvenser for landområder i form af oversvømmelser og havstigninger. Verden udleder stigende mere CO2, og udvindingen af naturressourcer tærer på unikke økosystemer. Dannelse af orkaner pga. kraftigere vejr og ultimativt ville den verden vi kender være markant anderledes.

Bioethanol

Hvad er bioethanol?
Der er stor fokus på bioethanol som erstatning af benzin, som de fleste biler kører på i dag. Bioethanol er et godt supplement, da det kan produceres CO2-neutralt. Vores biler kører på benzin, som er produceret ud fra olie, der pumpes op fra undergrunden. Når denne benzin forbrændes udskilles en masse CO2, som ellers aldrig ville have nået ud i atmosfæren. Derfor øges CO2-koncentrationen i atmosfæren og dette påvirker vores klima og vores jord. Figuren forneden viser udviklingen af det globale CO2 udslip fra 1750-2010.


Hvorfor er det en relevant energikilde?
Bioethanol er klima venlig og udlukker ikke meget CO2 . Det forbedrer dermed det globale klima. Vi forurener mindre og udlukker mindre CO2 fra primært biler. Bioethanol kan som tidligere nævnt produceres CO2-neutralt. Der er forskellige måder at producere bioethanol på, men grundlæggende for ethanol-produktionen er, at der benyttes afgrøder fra landbruget, som derefter omdannes til ethanol.
Processerne bag 'Bioethanol'
Bioethanol kan fremstilles af sukker og stivelseholdige planter som sukkerroer, korn og majs. Denne form for bioethanol kaldes 1. generation og er kendetegnet ved en relativt simpel produktion og at den baserer sig på råvarer der også kunne være udnyttet som fødevarer. De sukkerholdige planter koges og hakkes, så plantefibrene nedbrydes. Derefter tilsættes der gær og vand – gæringsprocessen står for produktionen af ethanol. Når alkoholprocenten når omkring 12, adskilles væske og de fastestoffer.

1. generation af bioethanol bliver produceret ud fra stivelseholdige afgrøder fra landbruget, såsom majs og korn, eller glukoseholdige afgrøder, såsom sukkerrør og sukkerroer.

2. generation bioethanol produceres ikke ud fra stivelses- eller sukkerholdige afgrøder. Tværtimod bliver denne generation bioethanol fremstillet ud fra affald fra landbruget, halm og træspåner.



Fordele og ulemper ved bioethanol
Der bliver diskuteret i hele verden, om hvorvidt man skal satse på 1. eller 2. generations bioethanol. Der er fordele og ulemper ved begge produktionsmetoder. Faktum er, at bioethanol er det eneste alternativ til benzin på dette tidspunkt.
1. generations bioethanol:
- En fordel:
Teknologien er allerede i brug og benyttes mange steder i verden.
- En ulempe:
Der benyttes fødevarer til produktionen. Dette skaber et moralsk dilemma, eftersom folk dør af sult rundt omkring i verden.
2. generations bioethanol:
- En fordel:
Produktionen benytter ikke fødevarer, men derimod affald og halm fra landbruget. Derved undgås dilemmaet omkring hungersnød i forskellige dele af verden.
- En ulempe:
Teknologien er ikke færdigudviklet og kan derfor ikke benyttes til storproduktion endnu. Dog forventes det, at teknologien er klar om ca. 5 år.
Fremtiden skal være vedvarende
Fremtidens globale infrastruktur skal være bygget på vedvarende og grøn energi. Hvis vi vil være forsynet med vedvarende energikilder inden 2050, kræves det, at der satses på vedvarende energi og lignende løsninger. Det handler om at udnytte energien mere effektivt, så der spares på brugen af den. Der skal ligeledes satses på initiativer, der har til formål at integrere disse vedvarende energikilder i vores samfund og energisystemet vi har nu. Der arbejdes på at lave bioethanol direkte fra CO2 og hydrogen.



tirsdag den 19. februar 2013

Introduktion til vores projekt

Introduktion til klima og alternativ energi
I dette projekt, vil vi arbejde med en klimaproblemstilling og en alternativ energikilde, som vi selv har valgt. Vi har valgt energikilden bioethanol, fordi den er relevant i forhold til klimadebatten omkring vedvarende energi og uafhængigheden af fossilebrændstoffer. Der findes to slags bioethanol – 1. og 2. generations. Vi vil i vores faglig behandling af bioethanol gå i dybden med disse to termer. 
Afsluttende vil vi besvare problemstillingen: Hvorfor er klimaproblematikken ikke løst endnu?
De 3 Produktkrav:
- I skal fremlægge projektet som en præsentation for klassen.
- Lav en blog, der indeholder den tekst og de figurer, som I præsenterer i fremlæggelsen.
- Lav et eksperimentelt miniforsøg som I præsenterer for klassen.