søndag den 24. februar 2013

Bioethanol

Hvad er bioethanol?
Der er stor fokus på bioethanol som erstatning af benzin, som de fleste biler kører på i dag. Bioethanol er et godt supplement, da det kan produceres CO2-neutralt. Vores biler kører på benzin, som er produceret ud fra olie, der pumpes op fra undergrunden. Når denne benzin forbrændes udskilles en masse CO2, som ellers aldrig ville have nået ud i atmosfæren. Derfor øges CO2-koncentrationen i atmosfæren og dette påvirker vores klima og vores jord. Figuren forneden viser udviklingen af det globale CO2 udslip fra 1750-2010.


Hvorfor er det en relevant energikilde?
Bioethanol er klima venlig og udlukker ikke meget CO2 . Det forbedrer dermed det globale klima. Vi forurener mindre og udlukker mindre CO2 fra primært biler. Bioethanol kan som tidligere nævnt produceres CO2-neutralt. Der er forskellige måder at producere bioethanol på, men grundlæggende for ethanol-produktionen er, at der benyttes afgrøder fra landbruget, som derefter omdannes til ethanol.
Processerne bag 'Bioethanol'
Bioethanol kan fremstilles af sukker og stivelseholdige planter som sukkerroer, korn og majs. Denne form for bioethanol kaldes 1. generation og er kendetegnet ved en relativt simpel produktion og at den baserer sig på råvarer der også kunne være udnyttet som fødevarer. De sukkerholdige planter koges og hakkes, så plantefibrene nedbrydes. Derefter tilsættes der gær og vand – gæringsprocessen står for produktionen af ethanol. Når alkoholprocenten når omkring 12, adskilles væske og de fastestoffer.

1. generation af bioethanol bliver produceret ud fra stivelseholdige afgrøder fra landbruget, såsom majs og korn, eller glukoseholdige afgrøder, såsom sukkerrør og sukkerroer.

2. generation bioethanol produceres ikke ud fra stivelses- eller sukkerholdige afgrøder. Tværtimod bliver denne generation bioethanol fremstillet ud fra affald fra landbruget, halm og træspåner.



Fordele og ulemper ved bioethanol
Der bliver diskuteret i hele verden, om hvorvidt man skal satse på 1. eller 2. generations bioethanol. Der er fordele og ulemper ved begge produktionsmetoder. Faktum er, at bioethanol er det eneste alternativ til benzin på dette tidspunkt.
1. generations bioethanol:
- En fordel:
Teknologien er allerede i brug og benyttes mange steder i verden.
- En ulempe:
Der benyttes fødevarer til produktionen. Dette skaber et moralsk dilemma, eftersom folk dør af sult rundt omkring i verden.
2. generations bioethanol:
- En fordel:
Produktionen benytter ikke fødevarer, men derimod affald og halm fra landbruget. Derved undgås dilemmaet omkring hungersnød i forskellige dele af verden.
- En ulempe:
Teknologien er ikke færdigudviklet og kan derfor ikke benyttes til storproduktion endnu. Dog forventes det, at teknologien er klar om ca. 5 år.
Fremtiden skal være vedvarende
Fremtidens globale infrastruktur skal være bygget på vedvarende og grøn energi. Hvis vi vil være forsynet med vedvarende energikilder inden 2050, kræves det, at der satses på vedvarende energi og lignende løsninger. Det handler om at udnytte energien mere effektivt, så der spares på brugen af den. Der skal ligeledes satses på initiativer, der har til formål at integrere disse vedvarende energikilder i vores samfund og energisystemet vi har nu. Der arbejdes på at lave bioethanol direkte fra CO2 og hydrogen.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar